امروزه بخش زیادی از افراد جامعه با چاقی مزمن یا بیش از اندازه روبرو هستند. اغلب افراد برای کاهش وزن و رسیدن به وزن دلخواه روش های مختلفی نظیر انواع رژیم های غذایی و ورزش های مختلف را امتحان میکنند. اگرچه این موارد تاثیر زیادی در کاهش وزن دارند، اما برای برخی از افراد پاسخگو نخواهند بود. برخی دیگر نیز هستند که تمایل دارند سریعتر به وزن ایده آل خود برسند که با ورزش و رژیم غذایی این کار میسر نخواهد شد. بنابراین به دنبال راه های دیگری نظیر جراحی میروند.
در حال حاضر با پیشرفت علم و تکنولوژی روش های مختلفی از جراحی نظیر بای پس معده، اسلیو معده و دیگر انواع جراحی این امکان را برای افراد بوجود میآورند تا سریعا به وزن ایده آل خود برسند. آنچه که ما قصد داریم در این مقاله به صورت مفصل به آن بپردازیم؛ عمل اسلیو معده و عوارض آن بوده و همچنین درباره افسردگی بعد از اسلیو معده، توضیحاتی را ارائه خواهیم کرد. بنابراین چنانچه قصد انجام این جراحی را دارید؛ بهتر است تا اطلاعات کامل را درباره آن کسب نمایید.
جراحی اسلیو معده چیست؟
جراحی اسلیو معده به عنوان یکی از روش های و جراحی های لاغری شناخته میشود. در این نوع از جراحی حجم معده بیمار کاهش یافته و بدین ترتیب فضای کمتری برای جذب مواد غذایی باقی خواهند ماند. به عبارتی دیگر، بیمارانی که جراحی اسلیو معده را انتخاب میکنند، حداکثر 80 درصد معده آنها در طول عمل برداشته می شود. قسمت های باقی مانده به هم متصل شده و به صورت یک آستین کوچک معده تشکیل میشوند. به دلیل اینکه حجم معده کاهش یافته و حدود یک دهم آن باقی مانده است، فرد سریعا احساس سیری کرده و به مرور زمان با کاهش وزن مواجه خواهد شد.
لازم به ذکر است که در این جراحی شکل معده در نهایت همانند یک موز یا آستین پیراهن خواهد شد. به همین دلیل به آن اسلیو معده میگویند؛ چرا که در زبان انگلیسی به آستین، اسلیو گفته میشود. باید بدانید که در این عمل بخش قابل توجهی از معده برداشته و خارج میشود، بنابراین این جراحی غیر قابل بازگشت خواهد بود.
چگونه اضافه وزن می تواند باعث افسردگی شود؟
افراد دارای اضافه وزن، اغلب در موقعیت های اجتماعی مشکلاتی را تجربه می کنند که باعث افسردگی می شود. بسیاری از آنها به دلیل ظاهرشان طرد شده، کلیشه ای یا مورد تبعیض قرار می گیرند. چاقی و حمل وزن اضافی می تواند منجر به درد مفاصل، فشار خون بالا، دیابت نوع 2 و سایر شرایطی شود که می تواند منجر به کناره گیری اجتماعی و اختلالات خلقی شود. افراد چاق 25 درصد بیشتر در معرض نوسانات خلقی، مشکلات عزت نفس، تصور ضعیف از خود و احساس کم ارزشی هستند.
به طور کلی، افرادی که از افسردگی رنج می برند، مناطق زیادی از مغزشان کمتر از افرادی است که از افسردگی رنج نمی برند، فعالیت کمتری دارند و این نشان می دهد که چرا بسیاری از افراد افسرده اغلب بی حال و خسته هستند.
آیا افسردگی می تواند باعث افزایش وزن شود؟
اسکن های مغزی انجام شده بر روی افراد چاق نشان می دهد که نواحی از مغز که تحت تاثیر وزن آنها قرار می گیرد که با تنظیم اشتها و خودکنترلی مرتبط است.
افراد افسرده سطوح بیشتری از فعالیت را در ناحیه “لیمبیک مغز” خود انجام می دهند. این بخشی از مغز است که مسئول پاسخهای احساسی و رفتاری، مرکز پاداشها، لذت و بقا است. همچنین نشان داده شده است که افراد مبتلا به افسردگی سطح سروتونین پایین تری دارند که می تواند باعث میل به کربوهیدرات شود.
دانشکده پزشکی دانشگاه مریلند مطالعه ای بر روی نوجوانان انجام داد که به این نتیجه رسید که بزرگسالان جوان افسرده به دلیل انتخاب غذای ناسالم و عدم فعالیت بدنی بیشتر احتمال دارد دچار اضافه وزن یا چاقی شوند.
هنگامی که بخشهایی از مغز آنطور که باید عمل نمیکنند، ممکن است فرد نسبت به هوسهای غذایی آسیبپذیر شود و شروع به پرخوری مزمن کند. این منجر به افزایش وزن و ایجاد یک چرخه معیوب از پرخوری، افزایش وزن و افسردگی می شود. یکی دیگر از عواملی که می تواند وارد عمل شود این است که بسیاری از داروهای ضد افسردگی باعث افزایش وزن می شوند که فقط مشکل موجود را تشدید می کند.
کدام اول می آید: چاقی یا افسردگی؟
صرف نظر از اینکه اضافه وزن باعث افسردگی می شود یا برعکس، به وضوح بین این دو رابطه وجود دارد و یکی بر دیگری تأثیر می گذارد.
افسردگی میتواند باعث ایجاد عادات غذایی ناسالم شود، که باعث افزایش وزن میشود، که پس از آن میتواند باعث ایجاد احساس منفی از خود شود و منجر به افسردگی شود. این یک مارپیچ رو به پایین ایجاد می کند که به سختی می توان از آن فرار کرد.
علائم افسردگی که با چاقی مرتبط است:
تغییر در عادات غذایی: غذا خوردن افسرده، پرخوری غذاهای ناسالم و شیرینی ها و غیره.
نداشتن خواب کافی؛
پرهیز از فعالیت بدنی.
جراحی اسلیو معده چه خطراتی به همراه دارد؟
اسلیو معده همانند هر نوع جراحی دیگری دارای خطراتی است، به این دلیل که بخش بزرگی از اندام های حیاتی بدن خارج خواهد شد. بنابراین بهتر است تا قبل از عمل درباره خطرات و مشکلات اسلیو معده دقت کنید. موردی دیگری که باید مد نظر قرار دهید و مسلماً از اهمیت فوق العاده زیادی نیز برخوردار است، انتخاب پزشک و کلینیک معتبر میباشد. با در نظر گرفتن پزشک با تجربه و متخصص این خطرات و مشکلات آن را به حداقل خواهد رسید. همچنین برای شناخت یک پزشک متخصص کافی است تا به میزان مراجعات آن توجه کنید. با این حال، برخی از خطرات جراحی اسلیو معده میتواند شامل موارد زیر باشد:
- خونریزی زیاد
- عفونت
- واکنش منفی به بیهوشی
- لخته شدن خون
- مشکلات تنفسی
- نشت از لبه معده در محل برش
علاوه بر این موارد یک سری خطرات نیز وجود دارد که ممکن است در طولانی مدت بوجود آیند. البته بسیاری از این خطرات و عوارض مربوط به این واقعیت است که بیماران مواد مغذی کمتری نسبت به قبل مصرف میکنند. خطرات بلند مدت آستین معده شامل افسردگی، انسداد دستگاه گوارش، فتق، رفلاکس معده، کاهش قند خون، سوء تغذیه و استفراغ است. بنابراین چنانچه قصد انجام این جراحی را دارید؛ بهتر است تا بدون هیچ خجالتی درباره خطرات آن با پزشک خود مشورت نمایید.
ما در مقاله جداگانه بطور مفصل درمورد مرگ با عمل اسلیو معده برای شما توضیح داده ایم اگر میخواهید عمل اسلیو انجام دهید پیشنهاد می کنم بر روی متن لینک داده شده کلیک کنید و مقاله را تا انتها بخوانید.
جراحی اسلیو معده چه عوارضی را در پی خواهد داشت؟
همان طور که اشاره شد، مانند هر عمل جراحی، عوارض جانبی در افراد مختلف متفاوت است. از طرفی باید بدانید که جراحی اسلیو معده به صورت دائمی بوده و غیر قابل بازگشت است. بنابراین افرادی که از این روش استفاده میکنند، باید رژیم غذایی خود را تا آخر عمر تغییر دهند.
برای اطلاع دقیق از رژیم غذایی بعد از عمل اسلیو معده بر روی متن لینک داده شده کلیک کنید.
توجه داشته باشید که در هفته اول بعد از جراحی، بیمار فقط میتواند مایعات بدون قند و بدون گاز مصرف کند. غذاهای پوره شده را میتوان بعد از هفت روز معرفی کرد و تا سه هفته آینده ادامه داد، در نهایت غذاهای معمولی را پس از یک ماه مصرف کرد. بیماران همچنین باید از ویتامین های تجویز شده استفاده کنند: یک مولتی ویتامین دو بار در روز، یک مکمل کلسیم یک بار در روز و یک تزریق ویتامین B-12 یک بار در ماه.
در نظر داشته باشید افرادی که اسلیو معده انجام میدهند در چند ماه اول بعد از جراحی به سرعت با کاهش وزن مواجه خواهند شد. از این رو ممکن است با عوارضی مواجه شوند. برخی از این عوارض جانبی مانند درد، احساس خستگی یا سرما، خشکی پوست، نازک شدن و ریزش موها و تغییرات خلقی در برخی موارد افسردگی را تجربه کنند. توجه کنید در صورتی که عوارض عمل اسلیو معده شدت پیدا کردند، باید سریعا به پزشک خود اطلاع دهید.
آیا افسردگی بعد از اسلیو معده قطعیت دارد؟
افرادی که تصمیم به جراحی و عمل اسلیو معده میکنند، باید بدانند که احتمال افسردگی بعد از اسلیو معده وجود دارد. در حقیقت، بین افسردگی و جراحی چاقی رابطه وجود دارد. به طور کلی، بیمارانی که جراحی لاغری انجام داده اند؛ میزان افسردگی بیشتری نسبت به سایر افراد گزارش میدهند. دلیل آن نیز انتظاراتی است که اغلب افراد از نتیجه جراحی دارند و همچنین میزان بهبود کیفیت زندگی آنها از جمله عواملی هستند که زمینه افسردگی بعد از اسلیو معده را فراهم میکنند. البته به غیر از این موارد، مسائلی دیگری نیز هستند که افراد را به سمت افسردگی سوق میدهند.
- مسلماً بعد از جراحی قادر به خوردن برخی از غذاها نخواهید بود. وقتی میفهمید که نمیتوانید غذای خاصی را بخورید بسیار ناامید کننده خواهد بود. همچنین بین رژیم غذایی کم کالری بعد از عمل و افسردگی رابطه وجود دارد.
- برخی از رژیم های غذای چه قبل و چه بعد از جراحی باعث کاهش سروتونین خواهد شد. کاهش سروتونین در بدن منجر به ایجاد اضطراب، افسردگی، خشم، خستگی و تحریک پذیری میشود.
- بعد از جراحی و گذشت 2 تا 3 ماه پس از آن، افراد متوجه میشوند که زندگی آنها روال قبل از عمل را نخواهد داشت و از خوردن برخی از غذاها که لذت بخش ترین چیز زندگی هستند؛ محروم خواهند شد.
وجود این موارد موجب میشود تا اغلب این افراد دچار اختلالات روانی و یا افسردگی شوند. این افسردگی مسلما تاثیر منفی بر روی زندگی آنها خواهد گذاشت. در ادامه برخی از مواردی که نشان دهنده افسردگی هستند را به شما معرفی میکنیم.
نحوه شناسایی افسردگی به چه صورت است؟
علائمی که در ادامه ذکر میشوند، نشان دهنده افسردگی بوده و فرد بایستی کلیه این نشانه ها را به همراه داشته باشد تا افسردگی در نظر گرفته شود. اما اگر حداقل پنج نشانه را داشته باشد، علائم افسردگی بالینی خواهد بود. در هر حال این علائم شامل:
- داشتن روحیه افسرده به صورت دائم و روزانه
- بی خوابی یا پرخوابی در هر روز
- احساس بی ارزشی یا احساس گناه بیش از حد
- آنه دونی که باعث میشود تقریبا برای همه فعالیت ها در هر روز و بیشتر ساعت های روز از علاقه استفاده شود.
- خستگی یا از دست دادن انرژی
- تحریک یا عقب ماندگی روانی و حرکتی
- ناتوانی در تمرکز یا بلاتکلیفی
- تغییرات قابل توجه در اشتها
- تحریک پذیری یا افزایش شکایات جسمانی بدون علت جسمی
- فکر مکرر خودکشی یا مرگ
نکاتی برای پیشگیری از افسردگی بعد از اسلیو معده
توجه و دانستن برخی نکات به شما کمک خواهد کرد تا از افسردگی بعد از اسلیو معده پیشگیری کنید. برخی از این نکات عبارتند از:
- داشتن فعالیت بدنی بعد از جراحی های لاغری به شما کمک خواهد کرد تا وزن ایده آل خود را همواره ثابت نگه دارید. به علاوه این موضوع، ورزش منظم همانند یک داروی ضد افسردگی عمل کرده و روحیه مثبتی در شما ایجاد خواهد کرد.
- ایجاد تغییر در عادت های غذایی نیز به عنوان یکی از گزینه های موثر به شمار میآید و بهتر است از قبل از جراحی نسبت به تغییر آن اقدام کنید. تغییر در عادت های غذایی به عنوان یک مسئله اصلی شناخته شده و استرس های بعد از جراحی را تا حد زیادی کاهش میدهد.
- یک راه سالم برای مقابله با استرس خود شروع کنید. به عنوان مثال، یک سرگرمی جدید پیدا کنید. میتوانید در کلاس های مختلف شرکت کنید یا به موسیقی گوش دهید. به ویژه در چند ماه اول پس از جراحی که استرس آورترین زمان است.
- در صورتی که سابقه افسردگی یا حتی بستری در بیمارستان روانی را دارید، بهتر است همواره تحت نظر روانپزشک قرار بگیرید.
در حالت کلی، اکثر افراد که جراحی اسلیو معده و کلاً جراحی های لاغری را برای کاهش وزن انتخاب میکنند، دچار افسردگی نمیشوند؛ اما احتمال آن وجود دارد. بهترین راه مطالعه افسردگی بعد از عمل و جلوگیری از وقوع آن است. اما بیماران با سابقه افسردگی بیشتر در معرض خطر افسردگی شدید بعد از عمل هستند.
اگر می خواهید عمل اسلیو انجام دهید و دچار مسائل بعد از عمل مانند افسرگی بعد از اسلیو معده و سایر موارد دیگر نشوید ابتدا جراح خوب که فوق تخصص جراحی چاقی باشد را انتخاب کنید. دکتر سعید شمس بهترین جراح اسلیو معده با بیش از 3000 عمل چاقی موفق و رضایت بخش به همراه تیم حاذق خود آماده ارائه خدمات به شما عزیزان می باشند. برای ارتباط با ما کافیست با ما تماس بگیرید.